Chaga – król wszystkich grzybów?

Popularnym grzybem o wielu funkcjach i właściwościach jest Chaga znana też jako grzyb brzozowy. Występuje powszechnie w krajach Europy Wschodniej, Azji, Ameryki Północnej. Najbardziej charakterystyczną cechą jest fakt występowania wyłącznie na pniach brzóz.

Jakie są właściwości Chagi? Przez syberyjskich szamanów bywa ona nazywana „królem grzybów”. Inne kultury (również słowiańskie) również znały ją i stosowały jako lek na wiele różnych chorób. Współczesna nauka potwierdziła, że wyciąg z chagi może hamować przyrost komórek rakowych. Wzmacnia również odporność organizmu oraz oczyszcza z toksyn. Przyjmowana w racjonalnych ilościach nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Choć niektóre źródła tak podają, nie wpływa na zmiany postrzegania oraz nie prowadzi do halucynacji. Można go jeść na surowo lub poddanego obróbce termicznej.

Najpopularniejszym przepisem jest przygotowanie naparu z chagi. Należy w tym celu rozdrobnić grzyba, a garstkę kawałków zalać wrzątkiem i zaparzyć, jak tradycyjne zioła. Użyte kawałki można następnie wykorzystywać kilkukrotnie, a na koniec można je również zjeść.

 

You may also like...